Tempels, tunnels & catacomben van Malta
Malta beschikt over prachtige landschappen en trekt zo elk jaar heel wat toeristen. Maar het is niet alleen boven de grond dat Malta heel wat te bieden heeft. Ook ondergronds heeft deze parel in de Middellandse Zee heel wat interessante bezienswaardigheden. De tempels, tunnels & catacomben van Malta zijn echt de moeite waard om te bezoeken.
Benieuwd naar de ondergrondse wereld van Malta? Lees gerust verder en verken Malta ondergronds!
De Maltese dodenstad
Het Ħal Saflieni Hypogeum (Paola) is een grote ondergrondse structuur die dateert van 4000-2500 v.C.. Katrollen en touwen werden gebruikt om de gigantische blokken van kalksteen uit te hakken. Het vermoeden bestaat dat dit complex ooit heeft gediend als heiligdom vooraleer het een dodenstad werd in de prehistorie.
De ondergrondse begraafplaats werd ontdekt in 1902 en er werden resten aangetroffen van ongeveer 7000 mensen. De plek herbergt niet alleen architecturale wonderen maar ook een aantal interessante archeologische artefacten die laten zien hoe mensen in die tijd leefden.
De Romeinse begraafplaatsen in de Catacomben van St. Paul
De tunnel gevuld met water (Inland Sea)
Het is misschien niet ondergronds maar dat maakt het niet minder mooi. De Inland Sea is een lagune gevuld met zeewater die enkel kan bereikt worden vanuit zee door een kleine natuurlijke tunnel van 100 meter lang. De tunnel wordt door duikers omschreven als één van de beste duiken die je waar ook ter wereld kan maken.
Op zoek naar dwergolifanten in de Għar Dalam Grot
De Għar Dalam Grotis een opmerkelijke prehistorische spelonk die tijdens de tweede helft van de 19de eeuw is ontdekt. Een reeks archeologische opgravingen hebben botten van reeds lang uitgestorven diersoorten blootgelegd, zoals dwergolifanten en nijlpaarden, naast menselijke gebruiksvoorwerpen en resten die meteen ook het oudste bewijs zijn van menselijke aanwezigheid op Malta.
Naast een bezoek aan de grot, is een bezoek aan de tentoonstelling in Victoriaanse stijl (één van de laatste in Europa) en een tuin met inheemse planten ook het overwegen waard.
In de tunnels van de Tweede Wereldoorlog
De indrukwekkende Lascaris War Rooms bestaan uit een ondergronds complex van tunnels en kamers die tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier huisvestten van de verdediging van het eiland. De werken waren in het geheim begonnen in 1940 in opdracht van de Britten en waren begin 1943 klaar. Voor de werken werden een aantal tunnels die gebruikt werden als huisvesting voor slaven ten tijde van de hospitaalbroeders, uitgebreid.
Na de oorlog werd dit het hoofdkwartier van de middellandse zeevloot van de Royal Navy, die actief heeft deelgenomen aan conflicten zoals de Suezcrisis en de Cubaanse rakettencrisis. De NAVO heeft dit complex vanaf 1967 gedurende 10 jaar als hoofdkwartier gebruikt om duikboten te onderscheppen.