Reptielen en geleedpotige op Malta
Op Malta heb je door het klimaat tal van repteilen en geleedpotige, wees gerust er zitten geen giftige exemplaren tussen. De meeste zijn wel moeilijk te zien in het wild, terwijl andere zoals de Turkse en muur gekko erg fijn zijn om in huis te hebben om je muggen en vliegen op te eten.
Turkse gekko
maltese naam: Wizgha tad-djar
Dit dier is strikt nachtdieren. Hij brengt de dag door onder rotsen, gevallen takken, enz. Ooit was het gebruikelijk in huizen, vandaar de Maltese naam in de volkstaal, maar nu wordt het zelden gezien in deze omgeving, waarschijnlijk vanwege de meedogenloze vervolging. Samen met de muurgekko werd hij ooit ten onrechte geassocieerd met de ontwikkeling van lepra (Despott, 1915). De Turkse gekko voedt zich met een verscheidenheid aan insecten en met spinnen. Het heeft een breed scala aan roofdieren, waaronder de grote orb-webspin (Argiope lobata), de kikker, de egel, de wezel en slangen. Zijn verdediging lijkt vooral te liggen in zijn gemakkelijk verloren staart. Wanneer hij wordt opgespoord, rent de gekko vaak met zijn staart ver boven de grond geheven, alsof hij dit vervangbare deel van zijn anatomie aan zijn achtervolger aanbiedt.
Deze gekko lekker in je huis laten zitten, hij eet al je vliegen en muggen op!
De kameleon
maltese naam: Kamalejonte
De kameleon is geen inheemse soort, maar is waarschijnlijk geïntroduceerd in de 19e eeuw en is vervolgens ingeburgerd en heeft zich verspreid. De kameleon heeft lokaal weinig roofdieren en is over het algemeen moeilijk te zien - redenen voor zijn succes.
Deze soort werd voor het eerst geregistreerd door Giovanni Gulia in 1890. Het werd vermoedelijk geïntroduceerd door jezuïetenpriesters in St. Julians (Gulia, 1890). Terwijl Gulia het als genaturaliseerd beschouwde, kon Despott (1915) geen exemplaren verkrijgen en nam het niet op in zijn lijst van Maltese herpetofauna. Het lijdt nu geen twijfel dat het dier zich heeft gevestigd en zich heeft verspreid. Het is echter waarschijnlijk dat deze verspreiding vanuit meer dan één plaats heeft plaatsgevonden. Recente records omvatten talrijke exemplaren uit St. Julians, Paceville, Gzira, Sliema, Msida, Manoel Island, Naxxar, Gharghur, Lija, Birkirkara, Mosta, Selmun, Kalkara, Zabbar en Santa lucia. Er zijn ook exemplaren gevangen van Xlendi en Xewkija op Gozo
.Ook deze lekker in huis laten zitten, dan heb je veel minder last van insekten!
Muur gekko
maltese naam: Wizgha tal-wiedien
Hoewel deze gekko 's nachts naar voedsel zoekt, kan hij overdag zonnen. Het heeft de neiging om dezelfde jachtgebieden te bezoeken en kan dag na dag op dezelfde plaats worden gevonden. Het voedt zich met motten, muggen, spinnen, enz. De volwassene is vanwege zijn kracht en grootte een partij voor de meeste roofdieren. Zijn verdediging hangt ook af van zijn gemakkelijk verloren staart. Het aanvallende dier blijft vaak achter met een kronkelende staart in zijn bek terwijl de gekko veilig wegkomt. De staart wordt dan geregenereerd, maar als de oude staart onvolledig wordt losgemaakt, kan er een tweezijdige staart ontstaan.
Maltese Wall Lizard
maltese name: Gremxula, Dorbi
De Maltese muurhagedis leeft in rotsspleten die goed aan de zon zijn blootgesteld. Overdag kun je de hagedissen zien zonnebaden als ze niet aan het jagen zijn. De dieren hebben een zeer grondige kennis van hun individuele leefgebieden. Deze kennis, samen met hun behendigheid en het vermogen om hun staart te verliezen, vormen de basis van hun verdediging tegen roofdieren. Een verloren staart zal regenereren tot een vroege exacte replica van de eerste.
De Maltese muurhagedis is wijdvespijd op de Maltese archipel en de verschillende eilanden en rotsen hebben elk hun eigen kleurvormen, waarvan sommige vroeger als ondersoorten werden genoemd. Zo wordt de nominale ondersoort filfolensis gevonden op Filfla, terwijl de hagedissen van Malta, Gozo, Comino en Manoel Island bekend staan als maltensis.
Deze hagedissen kom je zomers echt overal tegen, ze schieten voor je voeten weg!
Ocellated Skink
maltese name: Xahmet l-art
Olijfbruin of bruin met geoculeerde vlekken van wit en donkerbruin, soms met onregelmatige dwarsbalken. De kleur kan variëren van licht olijfbruin tot een donkerdere tint bruin. Over de gehele lichaamslengte is een superciliaire lichte streep aanwezig. Ventraal, uniform zilverwit.
Vanwege de kleine ledematen van het dier lijkt de voortgang op een glad oppervlak onhandig. Wanneer de skink zich echter in zijn natuurlijke habitat van aarde of zand bevindt, kan hij zich zeer snel verplaatsen en kan hij een tunnel maken om binnen enkele minuten volledig te verdwijnen. Hij is hiervoor perfect aangepast dankzij zijn korte ledematen en zijn plastic huid.
Telling 2023
Op deze plekken zijn de slangen in Malta gespot bij de telling in July 2023
Slangen op Malta!
Ja, er zijn slangen op Malta, hoewel je ze weinig zal tegengekomen. In feite zijn er vier verschillende soorten slangen die rond glibberen en ze hebben alle vier passende coole en gevaarlijk klinkende namen.
Het goede nieuws is dat, ondanks de indrukwekkende namen, geen van deze jongens gevaarlijk zijn voor mensen, hoewel ze je hart misschien een sprongetje bezorgen als je er een onder je dekbedden ziet glijden. Dus je weet waar je op moet letten, hier is een korte beschrijving van elk:
Cat Snake:
maltese name: Serp
Beschreven als 'verlegen en nachtelijk', wat waarschijnlijk een goede zaak is. Het heeft wel gifkaken, maar ze zitten vast in de achterkant van zijn mond, dus ze werken alleen op dingen als ratten en muizen, en het gif is te zwak om ons toch kwaad te doen. Woont in het zuidoosten van het eiland.
Black Whip Snake
maltese name: Serp Algerin
Deze slang kan tot 2 meter groot worden en heeft een angstaanjagende naam. Het is een erg actieve en levendige slang die bij het in het nauw drijven kan slaan met zijn staart en flink kan proberen te bijten! Houd niet van dat geluid, of het nu giftig is of niet. (Voor alle duidelijkheid, het is niet giftig).
Algerian Whip Snake
maltese name: Serp iswed
Er zijn er niet zo veel van - in feite is er een bredere selectie van foto's van (bijvoorbeeld) het monster van Loch Ness beschikbaar op internet dan deze kerel. Leeft in rotsen en eet kleine beestjes. Heb je eens een mooie foto van deze slang gemaakt stuur hem in!
Leopard Snake
maltese name: Lifgha
Ook wel een 'Rattenslang' genoemd die ruimte geeft voor allerlei onaangename mentale beelden. Houdt van de natuur en is een soort boomknuffelaar. Het is echter geen hippie - hij draagt geen overhemden met tie-dye en oefent extreem liberaal ouderschap uit - hij wikkelt zich letterlijk om een boom terwijl hij wacht op iets eetbaars om langs te dwalen.
Loggerhead turtles
Karetschildpadden is de meest voorkomende schildpad in de Middellandse Zee en nestelen op stranden van Griekenland en Turkije tot Israël en Libië en natuurlijk op Malta.
Veel van hun broedstranden worden bedreigd door de ontwikkeling van het toerisme. Zeeschildpadden zijn de levende vertegenwoordigers van een groep reptielen die op aarde heeft bestaan en de afgelopen 100 miljoen jaar over onze zeeën heeft gereisd. Ze zijn een fundamentele schakel in mariene ecosystemen en helpen de gezondheid van koraalriffen en zeegrasvelden te behouden.
Als je geluk hebt kan je er zijn als een schildpad eieren op het strand komt leggen
Schorpioenen
Er zijn meerdere inheemse schorpioenen op de Maltese eilanden, deze relatief kleine spinachtige (ongeveer 50 mm lang) vormt geen bedreiging voor de mens; het gif is erg mild en het is onwaarschijnlijk dat de angel gemakkelijk de huid binnendringt.
Schorpioenen jagen op kleine geleedpotigen in bladafval tijdens uren van duisternis, de schorpioen verstopt zich overdag onder stenen en boomstammen. Af en toe wordt de schorpioen gevonden in huizen, meestal in kelders of andere donkere, vochtige plaatsen.